Idi na sadržaj

Narodna biblioteka „Vuk Karadžić”

Ustanove kulture

Kontakt

Tel: 034/300-161
E-mail: nbkg@ptt.rs
Web: www.nbkg.rs
Adresa: Dr Zorana Đinđića 10, Kragujevac


ISTORIJAT I ORGANIZACIJA


Kragujevačka biblioteka se ubraja u red najstarijih i najvećih biblioteka u Srbiji. Njeni počeci se vezuju za Kneževinu Srbiju i 1846. godinu, kada je po ugledu na Beogradsko osnovano kragujevačko Čitalište, a 14. juna 1866. Mihailo Obrenović donosi Ukaz o osnivanju Javne biblioteke u Kragujevcu.
Gradska biblioteka Vuk Karadžić, osnovana je 1953. godine. Danas je Biblioteka matična za biblioteke Šumadijskog okruga u opštinama: Aranđelovac, Batočina, Knić, Topola, Lapovo i Rača.
Biblioteka funkcioniše kroz sledeća odeljenja. Odeljenje nabavke i obrade, Odeljenje za rad sa odraslim čitaocima, Odeljenje za naučni rad, Odeljenje legata, Odeljenje strane knjige, Odeljenje stare i retke knjige i zavičajno odeljenje, Dečje odeljenje, Odeljenje periodike i bibliografsko odeljenje, Matično odeljenje, Odeljenje elektronske obrade, i Odeljenje opštih poslova.
Narodna biblioteka Vuk Karadžić se od 1972. godine bavi i izdavačkom delatnošću.
Iako je jedna od najstarijih ustanova tog tipa, Biblioteka nikada nije imala jedinstvenu zgradu, već aktivnosti vrši u nekoliko objekata, tri gradska (Kolonija, Pivara i na Aerodromu) i pet seoskih ogranaka. Biblioteka se nalazi u zgradi Gradskog doma, a njeni fondovi su smešteni na tzv. Galeriji i još tri sprata. Dečije odeljenje smeštano je u Zadužbini profesora Jovana Mirkovića.ZAPOSLENI


Zaključno sa avgustom mesecom 2009. godine, u Biblioteci je četrdeset pet stalno zaposlenih. Od ukupnog broja zaposlenih, dvadeset dvoje ima visoku stručnu spremu, četiri višu stručnu spremu, šesnaestoro srednju stručnu spremu, dok tri zaposlene imaju osnovu školu. Broj žena je četrdeset jedna, dok je četvorica muškaraca.Obrazovna struktura zaposlenihBiblioteka ima čitaonicu sa 212 mesta gde se održavaju dodatni programi: izložbe, promocije knjiga, radionice i, u Američkom kutku, filmske projekcije.

Biblioteka raspolaže fondom od 305.531 izdanja. Od toga je 284.197 monografskih publikacija, brošura, novinskih listova i časopisa na srpskom i 20.659 na drugim jezicima. Biblioteka u okviru fonda ima 372 novinska lista i 1.035 izdanja časopisa.
Pored knjižnog fonda, Biblioteka ima brojne legate, kao i likovnu zbirku.
Biblioteka koristi informacioni sistem Kobis (Cobiss).

PROGRAMI I PROJEKTI

Pored svoje osnovne delatnosti Biblioteka organizuje izložbe, predavanja, književne večeri, radionice.
U okviru svoje izdavačke delatnosti, objavljuje monografske publikacije samostalno ili u saradnji sa drugim ustanovama kulture. Publikacije su vezane za ličnosti i događaje iz kulturne istorije Kragujevca i okoline, a njihovi autori su najčešće sa ovih prostora. Od 1995. godine Biblioteka izdaje i list Kragujevačko čitalište koji izlazi dva puta godišnje. Pored toga što kulturnu javnost informiše o radu i aktivnostima Biblioteke, Kragujevačko čitalište svoje stranice ustupa kragujevačkim pesnicima, prozaistima, prevodiocima, istoričarima i drugim kreativnim ljudima. Od 2003. godine Biblioteka, umesto Nove Svetlosti, izdaje časopis Koraci koji ima tradiciju dugu preko četrdeset godina. Od tada se godišnje objavi šest dvobroja ovog časopisa u tiražu od 500 primeraka.

Dan Bibioteke je 14. jun u znak sećanja na datum osnivanja 1866. godine.

Radno mesto

Broj izvršilaca

Bibliotekar

17

Viši bibliotekar

2

Viši knjižničar

3

Knjižničar

10

Samostalni knjižničar

1


Vrati na sadržaj | Povratak na glavni meni