Idi na sadržaj

Oktobarske svečanosti

Manifestacije > Kompleksne

Oktobarske svečanosti obuhvataju skup manifestacija koje su posvećene tragičnom događaju kada je, za vreme Drugog svetskog rata, u oktobru 1941. godine, streljano više hiljada ljudi. Svečanosti se održavaju od 1971. godine tokom oktobra meseca i sastoje se od tri centralne manifestacije: Oktoh muzičkih svečanosti, Velikog školskog časa i Bdenja.

-
Oktoh - kamerne muziče svečanosti Oktoh-oktobru hododarje je festival kamerne muzike koji se održava od 1974. godine, a traje od 7. do 31. oktobra u okviru oktobarskih svečanosti. Održava se u kragujevačkoj Gimnaziji, a sastoji se od nekoliko koncerata kamerne muzike i oratorijuma.

-
Veliki školski čas je antiratna manifestacija kojom se obeležava godišnjica streljanja učenika Prve kragujevačke gimnazije, što se smatra jednim od najtragičnijih događaja na tlu Srbije tokom rata. Manifestacija postoji od 1971. godine, održava se 21. oktobra u Šumaricama. Obeležava se pomenom, odavanjem počasti, polaganjem venca na spomenik poginulih. Ovom događaju prisustvuje i veliki broj visokih zvaničnika iz javnog života.

-
Bdenje je višečasovni multimedijalni program koji se odvija 20. oktobra u Spomen muzeju 21. oktobar. Bdenje obuhvata sledeće programe: književni, muzički, likovni, filmski i drugi.

Organizator: Spomen-park Kragujevački oktobar
Kontakt: www.spomenpark.com/


Pod-Meni:


Vrati na sadržaj | Povratak na glavni meni