Idi na sadržaj

Spomen park Kragujevački oktobar

Ustanove kulture

Kontakt

Tel: 034/355 607, 336 112
E-mail: muzej@spomenpark.com, galerija@spomenpark.com
Web: www.spomenpark.com
Adresa: Desankin venac bb, Kragujevac


ISTORIJAT I ORGANIZACIJA


Spomen-park Kragujevački oktobar osnovan je 1953. godine na mestu gde su nemački vojnici 21. oktobra 1941. godine streljali nekoliko hiljada Kragujevčana, muškaraca, žena i dece. Prostor je pretvoren u Memorijalni park koji obuhvata površinu od 352 hektara.
Na ulazu u Memorijalni park nalazi se zgrada Spomen-muzeja 21. oktobar, autora arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović. Muzej je otvoren 15. februara 1976. godine. Muzej ima dva nivoa. U donjem nivou nalazi se stalna postavka ciklusa slika Petra Lubarde Kragujevac 1941, koje je ovaj umetnik testamentom ostavio Spomen-parku 1969. godine. Na gornjem nivou nalazi se stalna muzejska postavka pod nazivom Kragujevačka tragedija 1941.

Centralni spomenik u okviru Spomen-parka je Spomenik streljanim đacima i profesorima, autora vajara Miodraga Živkovića. Ovaj spomenik postao je simbol Spomen-parka i grada Kragujevca.
Pod okriljem Spomen-parka nalazi se i Gradska galerija Mostovi Balkana. Galerija je otvorena 2005. godine i u njoj su radovi izabrani iz zbirke umetničkih dela nastalih u prva tri saziva istoimene umetničke kolonije, a zahvaljujući podršci američke nevladine organizacije ACDI/VOCA i Gradske uprave Kragujevca.


ZAPOSLENI


Zakljčuno sa avgustom 2009. godine u Spomen-parku je 29 zaposlenih. Od ukupnog broja, jedan je magistar nauka, desetoro je sa visokom stručnom spremom, dvanaestoro sa srednjom, a šestoro ima osnovnu školu.
Broj zaposelnih žena je četrnaest, dok je petnaestorica muškaraca.


Obrazovna struktura zaposlenihPROGRAMI I PROJEKTI

Zadatak muzeja 21.oktobar je da istražuje, prikuplja, čuva i kroz različite forme prezentuje građu o tragičnom događaju streljanja Kragujevčana, kao i da trajno neguje uspomenu na streljane sugrađane.
U donjem nivou Muzeja, koji predstavlja art prostor, održavaju se različite umetničke i dokumentarne izložbe, promocije, književne večeri, filmske projekcije i drugi umetnički sadržaji.
Programska koncepcija Galerije Mostovi Balkana orijentisana je prevashodno ka predstavljanju savremene likovne umetnosti, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj umetničkoj sceni. Pored toga, u Galeriji se održavaju književne večeri i predavanja. Istoimena likovna kolonija održavala se u periodu od 2003. do 2007. godine.

Radno mesto

Broj izvršilaca

Šef muzejske službe - savetnik

1

Viši kustos

3

Kustos

2

Viši vodič

1

Urednik izdavačke delatnosti

1

Spomen-park Kragujevački oktobar ostvaruje saradnju sa sličnim i različitim ustanovama kako na lokalom, tako i na regionalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. Sa gradovima Republike Srpske - Oštra Luka, Prijedor, Kozarska Dubica, Veliko Gradište, koji neguju manifestacije sličnog tipa sa šumaričkim, potpisana je Povelja o bratimljenju ovih manifestacija. Prema povelji, razmene poseta su obavezne, kao i učešće u programu. Učenici iz pomenutih gradova učestvuju i u literarno-likovnom konkursu Dosta su jedne Šumarice.
Spomen-park Kragujevački oktobar je organizator Oktobarskih svečanosti, koje obuhvataju skup sledećih manifestacija: Veliki školski čas - resital predstava na otvorenom prostoru, Oktoh - koncerti klasične muzike, i višečasovni multimedijalni program Bdenje. Centralna komemorativna svečanost Veliki školski čas održava se pokraj spomenika streljanim đacima i profesorima.


Vrati na sadržaj | Povratak na glavni meni