Idi na sadržaj

Zavod za zaštitu spomenika kulture

Ustanove kulture

Kontakt

Tel: 034/335 595, 335 409, 302 412
E-mail: herit.kg@eunet.rs, zavodnkd@eunet.rs
Web:
Adresa: Kragujevačkog oktobra 184, Kragujevac


ISTORIJAT I ORGANIZACIJA


Zavod je osnovan 1966. godine. Bavi se zaštitom nepokretnih kulturnih dobara po vrstama, i to: spomenika kulture, prostornih kulturno-istorijskih celina, arheoloških nalazišta i znamenitih mesta na teritoriji grada Kragujevca i još dvanaest opština (Aranđelovac, Batočina, Knić, Lapovo, Rača, Topola, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Rekovac, Svilajnac i Ćuprija).
Zavod ima i svoju izdavačku delatnost.


ZAPOSLENI


Zaključno sa avgustom 2009. godine u Zavodu za zaštitu spomenika je osamnaest zaposlenih. Od ukupnog broja, jedanaestoro je sa visokom stručnom spremom, petoro sa srednjom, a dve zaposlene imaju osnovnu školu.
Broj zaposlenih žena je trinaest, dok je muškaraca petorica.Obrazovna struktura zaposlenihPROGRAMI I PROJEKTI

Neki od najznačajnih projekata Zavoda su: izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova na manastiru Ravanica i njegovoj zaštićenoj okolini; izvođenje konzervatorskih radova na Karađorđevom gradu u Topoli; izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova na zgradi Suda u Kragujevcu; sanacija i konzervacija Marićevića jaruge u Orašcu; sanacija, konzervacija, izrada poda, elektroinstalacija i ulazne kapije u manastiru Kalenić; izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova na Kući kralja Petra I na Oplencu i na Karađorđevoj kasarni u Topoli; sanacija krovnog pokrivača i kapilarne vlage na zgradi Stare livnice u Kragujevcu; rekonstrukcija kuće Svetozara Markovića u Kragujevcu; izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova na crkvi manastira Voljavča; javni radovi u okviru arheoloških iskopavanja srednjovekovnog grada Županjevac kod Rekovca i sređivanje terena oko grada; izrada elaborata Spomenici i spomen obeležja posvećeni oslobodilačkim ratovima Srbije i drugi.
U okviru svoje izdavačke delatnosti, Zavod je objavio: publikaciju Znamenitosti Šumadije (2006), monografiju 150 godina Vojno-tehničkog zavoda u Kragujevcu (2005).

Zavod je organizator simpozijuma Problematika postojanja ikonostasa kao osnovnog duhovnog i kulturnog pečata pravoslavnih Hrišćana, 2007. godine.
Zavod saradnju ostvaruje sa ustanovama sličnog i različitog tipa, kako na nivou grada Kragujevca, tako i iz opština koje Zavod svojom delatnošću pokriva. Zavod sarađuje i sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture, Ministarstvom kulture RS, Ministarstvom rada i socijalne politike.
Zavod je član Društva konzervatora Srbije.

Radno mesto

Broj izvršilaca

Etnolog

1

Istoričar umetnosti

1

Arheolog

1

Arhivar - dokumentalista

1

Dokumentalista - Istoričar umetnosti

1

Fotodokumentalist

1

Arhitekta

1


Vrati na sadržaj | Povratak na glavni meni