Idi na sadržaj

Glavni meni:


Banatsko Novo Selo

Ustanove kulture > Naseljena mesta

Kontakt

Tel: 013/615-114
E-mail: bnsbiblio@yahoo.com; dkbns@doinet.rs
Web:
Adresa: Pančevačka 66, 26234 Banatski Brestovac

UKRATKO...

Banatsko Novo Selo formirali su 1765. godine nemački doseljenici. Stari nazivi sela na nemačkom jeziku glasili su: Banater Neudorf (Banater Neudorf) i Fajfertal (Pfefferthal). Danas je to srpsko-rumunsko mesto (oko 65% stanovništva čini Srbi a 30% Rumuni) s dve crkve: Rumunskom pravoslavnom i Srpskom pravoslavnom crkvom. Prema poslednjem popisu iz 2002. godine, Banatsko Novo Selo ima 7.345 stanovnika.
Dom kulture ,,3. oktobar" osnovan je 1958. godine kao institucija koja će se profesionalno baviti organizovanjem kulturnog, prosvetnog i zabavnog života u Banatskom Novom Selu. Odmah po osnivanju, jedna od prvih delatnosti je bila projekcija bioskopskih predstava, da bi veoma brzo bio uspostavljen amaterski sadržaj - folklorna, dramska, pevačka i književna sekcija.Dom kulture

Dom kulture ima šestoro stalno zaposlenih, 19 honorarnih saradnika i 362 amatera. Sem amatera, prostor u zgradi koriste i ostale organizacije i KUD-ovi iz mesta, tako da ukupan broj korisnika iznosi oko 500. U okviru Doma kulture, klub salu koristi AKK (Alternativni kulturni klub), a pored njih, ova ustanova ostvaruje i saradnju s ostalim organizacijama i udruženjima u mestu, kao što su: fanfara "Tineretu", fanfara "Kultura", DAC, KUD "Dr. Radu Flora" itd.
Velika sala Doma kulture broji 380 mesta, a mala sala s klubom 100 mesta.

PROGRAMI/PROJEKTI

Amaterizam
Danas je u Domu kulture amaterizam veoma razvijen, te se svakodnevno od 18h do 23h, održavaju probe različitih sekcija. Po broju i sadržaju aktivnosti, ova ustanova je primer dobre prakse. U okviru folklornog ansambla aktivno je osam grupa, tri koreografa i tri korepetitora. U 2008. godini, folklorni ansambli su imali više od 15 nastupa i zauzeli su učešće na pet festivala: na pokrajinskoj smotri folklora, kao i na međunarodnim festivalima u Grčkoj, Rumuniji i Francuskoj. Veliki narodni orkestar Doma kulture, koji važi za jedan od najboljih orkestara takve vrste u zemlji, objavio je 2008. godine svoj prvi CD rumunske koncertne tradicionalne muzike za potrebe RTV Vojvodine. U okviru Doma kulture, 35 godina kontinuirano radi dramska sekcija, a povodom poslednje godišnjice pozorišnog ansambla, ova ustanova je objavila knjigu ,,Svetlosti pozornice".


Sadržaji

U okviru Doma kulture radi biblioteka s elektronskom čitaonicom, u koju mladi Banatskog Novog Sela često dolaze. Pored nabavke knjiga, biblioteka organizuje književne večeri, izložbe knjiga, javne tribine, druženja s piscima i posete đaka mesne osnovne škole. Biblioteka takođe organizuje i Zmajeve dečje igre.


Vrati na sadržaj | Povratak na glavni meni