Idi na sadržaj

Glavni meni:


Dom omladine

Ustanove kulture > Pančevo

Kontakt

Tel: 013/311315
E-mail: info@domomladinepancevo.com
Web: www.domomladinepancevo.com
Adresa: Svetog Save 10, 26000 Pančevo


ISTORIJAT I ORGANIZACIJA


Dom omladine, osnovan polovinom 70-ih godina prošlog veka, jeste institucija koja se već 30 godina bavi organizacijom edukativnih i kulturno-zabavnih programa za mlade grada Pančeva. Zgradu u kojoj se nalazi, Dom omladine deli s Kulturno-prosvetnom zajednicom, Ateljeom mladih, dva kulturno umetnička društva, KUD-om ,,Stanko Paunović" i KUD-om ,,Abrašević", zbog čega postoji problem s prostorom kada je u pitanju organizacija različitih programa. Nekada je u okviru Doma omladine bio i Studentski dom, sada Svetosavski dom, koji je imao veliki prostor i bogat kulturni program. Međutim, 2007. godine taj prostor ustupljen je crkvi, tako da ga sada Dom omladine znatno ređe koristi. Prostor u kome se najčešće održavaju kulturna dešavanja je ,,Studio 21", koji je za mnoge programe neadekvatan, stoga je i osnovni predlog direktorke ove ustanove, Maje Georgijevski, da se Dom omladine preseli u multifunkcionalni prostor ,,Apolo".


ZAPOSLENI


Zaključno s avgustom 2009. godine, u Domu omladine ima 19 zaposlenih, od kojih je šestoro s visokom stručnom spremom.
PROGRAMI I PROJEKTI

Festivali
Dom omladine sve veći akcenat stavlja na amaterizam dece i omladine. Raznovrsne programe, filmske, muzičke, pozorišne i likovne, osmišljavaju po oblastima zaduženi urednici, stručnjaci u svom domenu. U leto svakog vikenda u dvorištu Doma omladine organizuju se muzički koncerti. Ova ustanova organizuje i nekoliko festivala. ,,Eks teatar fest", festival eksperimentalnog, niskobudžetnog, alternativnog, nezavisnog i angažovanog pozorišnog izraza, ove godine je organizovan po 38 put. Manifestacija ,,Rukopisi" takođe ima dugu tradiciju, od 32 godine, na kojoj mladi od 15 do 27 godina izlažu svoje pesme i kratke priče.

Radno mesto

Broj izvršilaca

pomoćni urednik

1

likovni saradnik

1

organizator programa

1

urednik

1

koordinator programskih aktivnosti

1

urednik filmskog programa

1

Dom omladine organizuje i ,,Rege festival", jedinstvenu manifestacija te vrste u Srbiji. ,,Rock festival" ima za cilj afirmaciju mladih bendova i očuvanje rok kulture. Od 2001. godine, kada je održan prvi put, na ,,Rock Festu" predstavilo se preko 70 mladih bendova. "IN TRASH" festival je deo festivalskog programa, u kojem učesnici predstavljaju kratke video sadržaje snimljene mobilnim telefonom ili fotoaparatom. Za ovaj festival postoji veliko interesovanje i publike i učesnika.PAnDEMOnium
U podrumu Doma omladine nalazi se i muzički studio ,,Pandemonium", dostupan za probe demo bendova i koncerte. Najkvalitetniji bendovi dobijaju šansu da sviraju u okviru raznih festivala. Dom omladine organizuje već više od 20 godina i školu crtanja, koju vodi magistar likovnih umetnosti, Čedomir Kesić. Škola pomaže mladim likovnim stvaraocima da steknu osnovna znanja u slikarstvu, grafici, vajarstvu. Mnogi od polaznika ove škole kasnije upisuju i završavaju umetničke akademije. U Domu omladine sve aktivnosti su potpuno besplatne.

Mladi amateri
U cilju razvijanja amaterizma, Dom omladine planira umrežavanje svih institucija koje uključuju mlade u svoje programe, kao što su domovi kulture, Kulturni centar i slične institucije, čime bi se podstakla saradnja mladih, ali i takmičarski duh sekcija u kojima deca i mladi aktivno učestvuju. U okviru tog projekta, od septembra 2009. počeće regrutacija dece i mladih iz osnovnih i srednjih škola za program ,,Kako postati dobar govornik". Takođe, jedna od planiranih novina je i uvođenje internet časopisa pančevačkog Doma omladine koji će biti namenjen mladima.


Vrati na sadržaj | Povratak na glavni meni