Idi na sadržaj

Glavni meni:


KUD „Petefi Šandor''

Organizacije > Muzičko-scenske

Juna 1946. godine osniva se Mađarsko kulturno-umetničko društvo ,,Petefi Šandor" koje organizuje književne večeri, koncerte, gostovanja, kulturne priredbe, igranke, privredna i politička predavanja i dočeke Nove godine. Društvo je jedno od onih koji su 1969. godine pokrenuli Smotru mađarskih KUD-ova Južnog Banata.

Kontakt

Tel:
E-mail: petefipanscova@gmail.com
Web:
Adresa: Cara Lazara 19

Do današnjeg dana, Društvo, koje je u međuvremenu promenilo ime u Kulturno-umetničko društvo "Petefi Šandor", organizovalo je oko 1700-1800 kulturnih sadržaja i zabavnih priredbi, a između ostalih tri Južnobanatske smotre Mađara i vojvođansku Đenđešbokretu.
Želeći da Pančevo bude tolerantna kulturna sredina, Društvo je otvoreno prema svima onima koji dolaze sa dobrim namerama, pa zato članstvo ne čine samo Mađari.

KUD je uspešno gostovao u Švedskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Holandiji i širom Vojvodine. Pošto je bio redovan učesnik vojvođanskih festivala Đenđešbokreta i Durindo, smotre južnobanatskih KUD-ova Mađara, citraški orkestar često se mogao čuti i na talasima Radio Novog Sada. Treba spomenuti da u okviru Društva postoje i pozorišna trupa, grupa ozbiljne muzike, kao i ansambl narodnih igara. U biblioteci Društva mogu se čitati vojvođanski nedeljni i dnevni listovi.
Društvo je za svoj rad dobilo više priznanja: "Iskra kulture" (1973), Orden bratstva-jedinstva sa srebrnim vencem (1971), Oktobarsku nagradu grada Pančeva (1973 i 1983), kao i više od 80 diploma i spomen-predmeta.....Vrati na sadržaj | Povratak na glavni meni