Idi na sadržaj

Glavni meni:


Somborsko pevačko društvo

Organizacije > Muzičko scenske

Somborsko pevačko društvo osnovano je 1870. godine kao "Somborska srpska pevačka družina" koje deluje do današnjih dana. Poslednje veće izmene Srpsko pevačko društvo trpi 1957. godine kada je osnovano Somborsko pevačko društvo okupljanjem nekoliko horova. Mešoviti omladinski hor "IUVENTUS CANTAT" osnovan je 1985. godine i deluje pod krovom Somborskog pevačkog društva zajedno sa dečijim horom "Vojislav Voja Ilić" i Omladinskim muškim i ženskim horom.Od 06. novembra 1989. godine omladinski mešoviti hor "Iuventus Cantat" i formalno je priključen Somborskom pevačkom društvu. Na repertoaru hora se nalaze dela jugoslovenskih i svetskih kompozitora od rane renesanse do dela savremene horske literature. Osim capella kompozicija, hor je u saradnji sa istaknutim orkestrima izveo i određen broj velikih vokalno - instrumentalnih dela kao što su: Vivaldi "Magnificat" i "Gloria"; Bach "Luteranske mise G-dur i G-mol", Mozart "Requiem", Beethoven "Horska fantazija", Mendelssohn Simfonijska kantata "Lobgesang". Nastupao je na svim značajnijim festivalima u zemlji. Vitrine Somborskog pevačkog društva sa ponosom čuvaju veliki broj društvenih priznanja, među kojima se ističu tri Ordena Svetog Save, Orden Bratstva-jedinstva sa srebrnim vencem, Povelja Mokranjčevih dana, Povelja Kulturno-prosvetne zajednice Vojvodine, Zlatna plaketa Kulturno-prosvetne zajednice Srbije...
Velike uspehe hor je postigao u martu 1997. godine na VI Internacionalnom festivalu horova u Budimpešti, potom 1998. godine hor je osvojio prvu nagradu i zlatnu medalju na VI Interancionalnom festivalu duhovne muzike "Giovanni Perluigi da Palestrina" u Rimu.
Na Prvoj olimpijadi horova u Linzu 2000. godine, mešoviti omladinski hor "Iuventus cantat" je osvojio I srebro i ušao u istoriju svetskog horskog pevanja kao najbolji hor iz Jugoslavije.
U aprilu 2001. godine, na VIII Internacionalnom festivalu horova u Budimpešti hor je osvojio tri zlatne plakete u kategorijama: muških, ženskih i mešovitih omladinskih horova (dvostruki prvaci kategorije). U julu 2001. godine na 55. Internacionalnom festivalu muzike MOH osvaja prvu nagradu u kategoriji mešovitih horova. U 2002. godini na II Olimpijadi horova u Busan u Južnoj Koreji osvaja zlato. Hor je povodom 125. godišnjice Somborskog pevačkog društva izdao prvu audio kasetu, a u aprilu 1998. godine na svojoj trećoj koncertnoj turneji po gradovima Švajcarske, prvi CD. Svi nastupi na međunarodnim festivalima snimljeni su na CD.

Kontakt: 025/420-940
E mail: vesela@rpksombor.co.rs


Vrati na sadržaj | Povratak na glavni meni